Fiskebåten Frida i Bläsinge hamn

Frida på väg in i Bläsinge hamn

 

Hamnens första Frida

Fiskebåten Frida var en riktig turbåt. Hon gav alltid mycket fisk och ibland fick fångsten nästan inte plats. Frida var byggd av ek och det innebar en hel del jobb och underhåll. År 1990 byttes hon ut mot en nyare och större plastbåt. Frida hade tidigare hetat Ann-Marie och innan dess Christiania.

 

Fiskebåten Frida #2 kommer till hamnen i Bläsinge

Den 19 december 1990 kommer en fiskebåt in till hamnen i Bläsinge. Det är hennes nya hemmahamn. Båten byggdes i Karlshamn, förmodligen på VäggaVarvet, 1985. Därefter inreddes hon i Eriksöre och fick Kalmar som hemmahamn. Flytten till Bläsinge hamn och ägarbytet medför också namnbyte. Tidigare hette hon Kalle men nu ändras namnet till Frida. Hon ersätter den lilla träbåten som tidigare funnits med samma namn i hamnen.

 

Frida är en 8.50 meter lång och 3.40 meter bred plastbåt. Hennes huvudsakliga uppdrag är att fiska torsk ute på Östersjön. Hon gav dock inte riktigt lika stora fångster som hennes föregångare och namne gjorde. Det kanske inte har så mycket med båten att göra som att tillgången på torsk blev sämre under 1990-talet.

 

Sedan Frida #2 flyttade till hamnen i Bläsinge för över 20 år sedan har det inte varit några större äventyr, hon har inte varit ute i några vilda oväder eller bjudit på några större överraskningar. År 2014 lämnade Frida Bläsinge hamn för att bege sig till en ny hemmahamn på västkusten.

 

Frida i Bläsinge hamn

 

Den nya och större plastbåten, Frida, ligger lugnt i hamnen.

Frida på väg in till hamnen i Bläsinge

Den första Frida på väg in

till hamnen i Bläsinge

 

 

 

Tack till Inga-Maj och Bert Eriksson för att ni delar med er av era bilder och berättelser.