Fåken - Ölands fruktade snöstorm

Fåken i Bläsinge

Den fruktade snöstormen, fåken, kan lamslå hela Öland. Snön yr omkring och gör det omöjligt att ens se handen framför sig. Det är lätt att gå vilse. Att försöka mäta snödjupet vid en fåk är ingen idé - samtidigt som hus och gårdar kan vara begravda i snö kan fält, ängar och alvar ligga barblåsta, nästan utan någon snö alls. En av det senaste århundradets värsta fåkar inträffade i februari 1956. Det finns många historier om människor som gått vilse och frusit ihjäl och det är bäst att hålla sig inne om fåken kommer.

 

Bläsinge julen 2010

Den 23 december 2010 drabbade ett riktigt oväder Öland. I Bläsinge var det många som inte vågade ge sig i väg till sina julfirande. Mängder med bilar över hela Öland fastnade i snödrev. Bilden ovan visar ett av husen i Bläsinge dagen efter fåken 2010. Det är Yvonne Bergqvist som gläntar på dörren under sin första vintern som åretruntboende på Öland.

 

Ölandsfåken

"Nä gålsfôôlk va åt otta på julmöen, så ble de ett aglitt oväde me fôk, s'att de kuunn ta åån ifrån en. De snöa, s'att en knafft kunn si siin hänne."

 

(När gårdsfolket var på julottan på juldagsmorgonen, så blev det ett förskräckligt oväder med fåk, så att det kunde ta andan ur en. Det snöade så att man knappt kunde se sina händer.)

 

Ett citat lånat från Språkrådet som visar att innebörden av dialektordet fåk på Öland betyder snöstorm. Läs mer här.